Przysmaki

O naszej wsi mówi się – Potasznia kuta na cztery kopyta, bo każdego roku organizowany jest tu wspaniały Festyn Koński.
Nasze gospodarstwo znajduje się właśnie tam – w malowniczej wsi Potasznia w Dolinie Baryczy. W gospodarstwie hodujemy:

  • Świnie Mangalice
  • kury (wyandotte miniaturowe i zielononóżki kuropatwiane)
  • gęsi (białe kołudzkie i kubańskie)
  • kaczki (francuskie i polskie)
  • indyki (czerwone)
  • króliki
  • owce (kameruńskie i merynosy)
  • konie (wielkopolskie)
  • krowę

Jesteś tym co jesz.

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że posiłki jakie spożywamy na co dzień wpływają na nasz organizm, energię i codzienne samopoczucie. Nie ulega wątpliwości, że najważniejszym czynnikiem jest spożywanie pełnowartościowych, pożywnych potraw jeżeli chcemy być zdrowi. Dlatego sprzeciwiamy się przetworzonej i zmodyfikowanej żywności, produkowanej przez wielkie korporacje, którą można spotkać dziś w sklepach. Wszystkie zwierzęta w naszym gospodarstwie hodujemy umożliwiając im swobodny wypas, wolny wybieg i dostęp do naturalnych pasz takich jak kukurydza, topinambur, trawy, buraki czy ziemniaki.

Szczęśliwe świnie Mangalice.

Mangalica to węgierska „włochata” świnia pastwiskowa. Pierwsza ze świń tej rasy trafiła do nas z wrocławskiego zoo. Zapewniamy jej warunki w jakich czuje się najlepiej – czyli rozległe zielone pastwiska obfitujące w trawy, przestrzeń, brak stresu i świeże powietrze. Na pastwisku przebywają o każdej porze roku. W zimie chowają się pod zadaszeniem i kryją w słomie, a w lecie chłodzą się w stawie i biegają po całym terenie.

Mięso mangalicy dzięki jej nieustannemu ruchowi uważane jest za jedno z najlepszych mięs wieprzowych. Prawdziwy rarytas. Mięso jest bardzo delikatne, soczyste i szlachetne w smaku. Ma specyficzny krwisty, ciemny kolor i wyważony aromat. Co ciekawe, mimo, że mięso Mangalicy posiada więcej tłuszczu to tłuszcz ten jest zdecydowanie zdrowszy i bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3

Nasze sukcesy.

Miło nam Państwa poinformować, że jesteśmy laureatem Perły 2010 – najwyższej nagrody kulinarnej w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Zajęliśmy pierwsze miejsce w kategorii danie i potrawa za polędwiczki z suma w lubczyku i roladę z suma nadziewaną warzywami – przyczyniając się do promowania specjałów Doliny Baryczy.
Podczas regionalnej edycji tej prestiżowej imprezy w Centrum Handlowym Magnolia Park we Wrocławiu, doceniono również nasz inny produkt – Kiełbasę dojrzewającą ze świni Mangalicy, która została wyróżniona w kategorii „Produkt pochodzenia zwierzęcego”.

Produkty ze świni Mangalicy.

  • Wędliny wędzone (polędwiczka, schab, szynka, karkówka, boczek, słonina)
  • Wędliny dojrzewające (polędwiczka, schab, szynka, karkówka, boczek, słonina)
  • Mięso suszone (Pork Jerky)
  • Kiełbasa surowa wędzona (swojska)
  • Kiełbasa dojrzewająca
  • Kabanosy
  • Pasztet wędzony
  • Salceson
  • Kaszanka

Produkty drobiowe.

  • Kury (mięso, jaja)
  • Gęsi (mięso, jaja)
  • Kaczki (mięso, jaja)
  • Indyki (mięso, jaja)
  • Perliczki (jaja)

Na Twoje życzenie z przyjemnością dostarczymy kosz z Twoimi ulubionymi przysmakami prosto do Twojego domu!